Blog

Ανακοινωθέν Φθινοπωρινής Ι. Συνόδου

Ακολουθεί το Ανακοινωθέν της Γραμματείας της Ιεράς Συνόδου Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος για την ολοκλήρωση των εργασιών της Φθινοπωρινής Συνόδου.

 

 

 

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ


Από την 1 έως και τις 4 Δεκεμβρίου 2009 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στην Ιερά Μονή των Σεβαστών Πατέρων Καπουκίνων, στους Αγίους Αναργύρους Αττικής, η φθινοπωρινή Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος. Η έναρξη των εργασιών έγινε με την τέλεση Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ενοριακό Ναό του Αγίου Φραγκίσκου.

Η ημερήσια διάταξη των εργασιών προέβλεπε ως κύριο θέμα: «η ποιμαντική για τους μετανάστες».

Η Ιερά Σύνοδος μελέτησε το θέμα αυτό με τη συνεργασία της Συνοδικής Επιτροπής για την ποιμαντική μετανάστευσης, διασποράς και τουρισμού.

Η Επιτροπή, μέσω του Προέδρου της, παρουσίασε εμπεριστατωμένη εισήγηση. Ο διάλογος που ακολούθησε, μεταξύ Ιεραρχών και μελών της Επιτροπής, ήταν ενημερωτικός και περιείχε συγκεκριμένες προτάσεις ποιμαντικής για τους μετανάστες. Παρουσιάστηκαν οι προσωπικές εμπειρίες των μελών της επιτροπής, τα οποία, είναι ιερείς, ιερομόναχοι και μοναχοί, οι οποίοι εργάζονται στον τομέα της ποιμαντικής για τους μετανάστες στην Ελλάδα. Αυτές οι προσωπικές εμπειρίες, μαζί με την ποιμαντική μέριμνα κάθε επιχώριου Ιεράρχη, θα αποτελέσουν τώρα τη βάση, για τη χάραξη, σε συνεργασία και με άλλους θεσμούς της Εκκλησίας, ενός μεσοπρόθεσμου ποιμαντικού προγράμματος για την πνευματική εξυπηρέτηση των μεταναστών. Είναι πια δεδομένο, ότι η αριθμητικά μεγάλη παρουσία τους στην Ελλάδα, έχει αλλάξει ριζικά και την εικόνα της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η Ιεραρχία στη διάρκεια των εργασιών της συνεργάστηκε επίσης με:

α.- Το Σύνδεσμο Καθολικού Εφημεριακού Κλήρου Ελλάδος.

Με κοινή απόφαση Ιεραρχίας και ΣΚΕΚΕ θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο στις 18 και 19 Μαΐου του 2010 «Συνάντηση Ιεραρχίας – Εφημερίων», στα πλαίσια του «ιερατικού έτους». Η συνάντηση αυτή θα έχει χαρακτήρα πνευματικό, με πολλή προσευχή, χωρίς να λείψει όμως και η αμοιβαία ενημέρωση πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα Επίσκοποι και Ιερείς στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στις νέες ποιμαντικές ανάγκες που έχει δημιουργήσει το φαινόμενο της μετανάστευσης.

β.- Την Ένωση Καθολικών Μοναχών Ελλάδος.

Με τη Μόνιμη Επιτροπή της ΕΚΜΕ, η Ιεραρχία μελέτησε το θέμα: «Η μοναχική ζωή μέσα στην Εκκλησία». Η μελέτη του θεολογικού αυτού θέματος έγινε με την παρουσίαση δύο εισηγήσεων: μίας εκ μέρους της Ιεραρχίας και άλλης εκ μέρους των Μοναχών. Οι συμπληρωματικές αυτές εισηγήσεις επιβεβαίωσαν τη σπουδαιότητα αλλά και την αναγκαιότητα της μοναχικής ζωής στη ζωή της Εκκλησίας, όπως αυτή βιώνεται με την ποικιλία και τον πλούτο των ιδιαίτερων χαρισμάτων των διαφόρων μοναχικών ταγμάτων.

γ.- Τη Συνοδική Επιτροπή για την ποιμαντική της νεολαίας και των εκκλησιαστικών κλήσεων.

Η Επιτροπή ενημέρωσε την Ιερά Σύνοδο για τα πεπραγμένα της περασμένης ποιμαντικής χρονιάς και παρουσίασε τη γενική κατάσταση που υπάρχει σήμερα στη νεολαία των τοπικών Εκκλησιών.

Η Ιεραρχία ζήτησε από τη Συνοδική Επιτροπή να στρέψει την προσοχή της και προς τους Καθολικούς εφήβους και νέους των ξενόγλωσσων αδελφών μεταναστών, χωρίς καμία διάκριση, ώστε να τους βοηθήσει να ενταχθούν στα οργανωμένα Τμήματα εφήβων και νεολαίας των κατά τόπους Εκκλησιών, πράγμα που θα είναι προς όφελός τους.

δ.- Τον Διευθυντή της εφημερίδας «Καθολική» και εξετάστηκαν θέματα που αφορούν την εφημερίδα, ώστε να ανταποκρίνεται ακόμη περισσότερο στις απαιτήσεις του πολύμορφου αναγνωστικού κοινού της.

ε.- Μέλη του Νομικού Συμβουλίου της και ενημερώθηκε για νομικά θέματα που απασχολούν την Εκκλησία.

στ.- Τη Συνοδική Επιτροπή «Δικαιοσύνη και Ειρήνη».

Οι Ιεράρχες ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο και τα παρόντα μέλη της Επιτροπής για την όλη δραστηριότητά της και για τα σχέδια δράσης της τόσο στον ελλαδικό όσο και στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο.

ζ.- Το νέο Αποστολικό Νούντσιο στην Ελλάδα Σεβασμιότατο κ. Luigi Gatti.

Οι Αρχιερείς υποδέχτηκαν το νέο Αποστολικό Νούντσιο και του ευχήθηκαν καλή επιτυχία στο αποστολικό του έργο, τόσο σε ότι αφορά στην Εκκλησία, όσο και στην Πολιτεία. Έγινε αμοιβαία ενημέρωση σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Μετά το θάνατο του Γενικού Γραμματέα της Κάριτας Ελλάς, αειμνήστου Αντωνίου Γκρουλλέρο, γνωστού για τις χριστιανικές πεποιθήσεις και τα φιλανθρωπικά του αισθήματα, η Ιερά Σύνοδος διόρισε νέο Γενικό Γραμματέα, τον ειδικό στην κοινωνική διδασκαλία της Εκκλησίας κ. Γεώργιο Δίελλα.

Η Ιεραρχία αφού ολοκλήρωσε τη μελέτη όλων των θεμάτων, που προέβλεπε η ημερήσια διάταξη των εργασιών της φθινοπωρινής της Συνόδου, αποφάσισε να πραγματοποιήσει την τακτική της εαρινή Σύνοδο από τις 27 έως και τις 30 Απριλίου 2010 στην Αθήνα και να μελετήσει το θέμα: «η κατήχηση σήμερα στη ζωή της Εκκλησίας».


ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Προηγούμενο Άρθρο

Δήλωση της Ιεράς Συνόδου Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος, για τα Θρησκευτικά Σύμβολα

Επόμενο Άρθρο

Συνοδική Επιτροπή “Δικαιοσύνη & Ειρήνη”. Μεταναστευτικό [Δελτίο Τύπου]

You might be interested in …

Ανακοινωθέν για την ολοκλήρωση των εργασιών της Ιεράς Συνόδου Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ Η τακτική εαρινή Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος, που έγινε στο νησί της Τήνου, ξεκίνησε στις 10 Μαΐου 2022 με την 6η Συνάντηση της Καθολικής Ιεραρχίας με τους Εφημέριους, […]

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της έκτακτης μονοήμερης Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ ΣΥΝΟΔΟΣ Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της έκτακτης μονοήμερης Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος, η οποία πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της επισκοπικής χειροτονίας του νέου Αρχιεπισκόπου Καθολικών […]