Blog

Ανακοινωθέν για την ολοκλήρωση των εργασιών της Ιεράς Συνόδου Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Από τις 12 έως και τις 13 Νοεμβρίου 2019 έγιναν στην Αθήνα, στην Ιερά Μονή των Καπουκίνων Πατέρων, στους Αγίους Αναργύρους Αττικής, οι εργασίες της τακτικής  Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος.

Την  πρώτη ημέρα, στην πρωινή και απογευματινή Συνεδρία της Συνόδου, οι Ιεράρχες συνεργάστηκαν με τον Πρόεδρο της Ρωμαϊκής Συνόδου για τις Καθολικές Εκκλησίες της Ανατολής, εκλαμπρότατο Καρδινάλιο κ. Leonardo Sandri, ο οποίος επισκέπτεται την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα για μία εβδομάδα, μετά από πρόσκληση της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Εκκλησίας.

Με τον εκλαμπρότατο Καρδινάλιο οι Ιεράρχες είχαν μια πολύ καλή φιλική συνεργία. Εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου παρουσιάστηκαν έξη  εισηγήσεις, που κάλυψαν όλους τους τομείς της ποιμαντικής και κοινωνικής ζωής της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα.

Ο  Εκλαμπρότατος άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή τις εισηγήσεις και μετά από κάθε εισήγηση ακολουθούσε αδελφικός διάλογος, ώστε να δοθεί  μία λεπτομερής και αντικειμενική εικόνα της σημερινής κατάστασης της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα με τα προβλήματα και τους προβληματισμoύς που αντιμετωπίζει.

Επίσης στη διάρκεια των εργασιών της Ιεράς Συνόδου, οι Ιεράρχες:

1.- Όρισαν τις λεπτομέρειες για την έκδοση της μετάφρασης, στην ελληνική γλώσσα, του Κώδικα του Κανονικού Δικαίου, η οποία θα παραδοθεί μέσα στο έτος 2020.

2.- Επειδή έληξε η τριετής θητεία του Προέδρου της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος και του Γενικού Γραμματέα της, έγινε νέα εκλογή. Οι Ιεράρχες εξέλεξαν Πρόεδρο, για μία νέα θητεία, τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο των Καθολικών Αθηνών,  και Αποστολικό Τοποτηρητή της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Ρόδου, π. Σεβαστιανό Ροσσολάτο και Γραμματέα της Συνόδου τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Νάξου-Πάρου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Αποστολικό Τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Χίου, π. Νικόλαο Πρίντεζη.

3.- Μετά την παραίτηση του Σεβασμιοτάτου Επισκόπου, πρώην Σύρου, Θήρας και Κρήτης, από τη θέση του Προέδρου της  Συνοδικής Επιτροπής για τη Θεία Λατρεία, την οποία υπηρέτησε επί σειρά ετών με  τη γνωστή αγάπη του για την Εκκλησία, οι  Ιεράρχες εξέλεξαν νέο Πρόεδρο, από τα μέλη της ίδιας Επιτροπής, τον Σεβαστό π. Ιωσήφ Πρίντεζη, από τον Ιερό Κλήρο της Καθολικής Επισκοπής Σύρου.

4.- Οι Ιεράρχες αποφάσισαν κατά την προγραμματισμένη έκτακτη Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί από 17 ως 19 Δεκεμβρίου στην Αθήνα να ασχοληθούν με το θέμα: «Έξι χρόνια μετά τη “Χαρά του Ευαγγελίου”». Το «κείμενο βάση» των εργασιών  της Συνόδου, που θα συνοδεύεται από σύντομο ερωτηματολόγιο, θα σταλεί το συντομότερο δυνατόν στους εφημερίους, ώστε η μελέτη του θέματος να εμπλουτιστεί και με τις σκέψεις και προτάσεις των εφημερίων της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα. 

Στο πλαίσιο του Προγράμματος της επίσκεψης του Εκλαμπροτάτου  Καρδιναλίου κ.Leonardo SANDRI,  στην Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα:

Το πρωί της Τετάρτης έγινε δεκτός από τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νικόλαο Δένδια.

Τα απόγευμα της Τετάρτης τελέστηκε πολυαρχιερατικό  συλλείτουργο στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου, στο οποίο και προΐστατο. Συλλειτούργησαν: ο Αποστολικός Νούντσιος στην Ελλάδα Σεβασμιότατος π. Savio Hon Tai Fai, όλα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, ο πανοσιολογιότατος Γραμματέας του Εκλαμπροτάτου Καρδιναλίου, ο Σύμβουλος της Αποστολικής Νουντσιατούρας στην Ελλάδα, τριάντα τρεις ιερείς και ιερομόναχοι που εργάζονται στις τρεις εκκλησιαστικές Επαρχίες της Αθήνας και τέσσερεις διάκονοι.

Στη Θεία Λειτουργία, παρά τη συνεχή βροχή, συμμετείχαν πολλοί μοναχοί, μοναχές και πλήθος κόσμου. Παρέστη επίσης  ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις-Σπυρίδων Γεωργιάδης, ο οποίος και ανακοίνωσε ότι εγκρίνει την ψηφιοποίηση των ιστορικών Αρχείων της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα, ο υφυπουργός κ. Ιωάννης Τσακίρης, ο Γενικός Γραμματέας κ. Πελοπίδας Kαλλίρης και  η βουλευτής κα Σοφία Βούλτεψη.  

Ο Εκλαμπρότατος Καρδινάλιος  θα παραμείνει στην Ελλάδα μέχρι τις 17 Νοεμβρίου και θα συνεχίσει τις επισκέψεις του: στην  Ελληνική Καθολική Εξαρχία στην Αθήνα, την Εξαρχία των Καθολικών Αρμενίων Ελλάδος, την  Καθολική Επισκοπή Σύρου και το Αποστολικό Βικαριάτο Θεσσαλονίκης. Κατά τις βραδινές ώρες της Κυριακής θα επιστρέψει στη Ρώμη.

Τήνος 15/11/2019

Από τη Γραμματεία της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος

Προηγούμενο Άρθρο

Ανακοινωθέν της Γραμματείας Ι.Σ.Κ.Ι.Ε. για την ολοκλήρωση των εργασιών της Έκτακτης Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

Επόμενο Άρθρο

Έρανος Αγάπης για τους σεισμοπαθείς της Αλβανίας

You might be interested in …

ΙΣΚΙΕ: Προσευχή για την Μοσούλη [2014]

Ιερά Σύνοδος  της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος           Προς το ευσεβές Πλήρωμα της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος  Προσφιλείς Αδελφοί και Αδελφές, Αυτές τις ημέρες που η ανθρωπότητα παρακολουθεί εντυπωσιασμένη όσα συμβαίνουν στην πολύπαθη Μέση Ανατολή, η […]