Αποστολίκο Βικαριάτο Θεσσαλονίκης

ph thess

Σύντομη ιστορική αναδρομή

Η Μακεδονία είναι η πρώτη από τις τρεις περιφέρειες της Βορείου Ελλάδας που λαμβάνει το ευαγγελικό μήνυμα, κατά το δεύτερο ιεραποστολικό ταξίδι του Αποστόλου Παύλου τα έτη 50-52 μ.Χ. Οι τρεις πρώτες χριστιανικές κοινότητες αποστολικής προέλευσης είναι οι Φίλιπποι, η Θεσσαλονίκη και η Βέροια. Στους Φιλίππους ο Παύλος βάπτισε την πρώτη χριστιανή της Ευρώπης, την Οσία Λυδία.

Η Θεσσαλονίκη ήταν μητροπολιτική έδρα της Θεσσαλίας. Μετά το 379, η Μακεδονία ενώθηκε με την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, συνεχίζοντας να υπάγεται στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου της Δύσης δηλ. του Επισκόπου Ρώμης. Την περίοδο 382-389 οι Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης ήταν και αποστολικοί βικάριοι του Πάπα για το ανατολικό Ιλλυρικό. Το 732 ο βυζαντινός αυτοκράτορας Λέων Γ΄ ο Ίσαυρος, απέκοψε οριστικά το Ιλλυρικό από τη Ρώμη και το προσάρτησε στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Μετά από πολιτικές εναλλαγές, η πόλη δόθηκε στους Ενετούς το 1423 και κατακτήθηκε από τους Τούρκους το 1430. Όλα τα εδάφη της σημερινής εκκλησιαστικής επαρχίας αποτελούσαν μέρος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Έως το 19ο αι. η Θεσσαλία, η Μακεδονία και η Θράκη υπάγονταν στο Αποστολικό Βικαριάτο Κωνσταντινουπόλεως. Το 1882 η Θεσσαλία και οι Βόρειες Σποράδες αποσπώνται από το Βικαριάτο Κωνσταντινουπόλεως και προσαρτώνται στην Αποστολική Επιτροπεία Ελλάδος (Delegatio Apostolica in Regnum Graeciae). Αποστολικός Δελεγάτος ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών. Στις 18 Μαρτίου 1926 ο πάπας Πίος ΙΑ΄ ιδρύει το Αποστολικό Βικαριάτο Θεσσαλονίκης (AAS 15 [1926], 483) με όρια δικαιοδοσίας τη Μακεδονία, τη Δυτική Θράκη, τη Λήμνο (που αποσπάστηκαν από το Βικαριάτο Κωνσταντινουπόλεως), τη Θεσσαλία και τις Βόρειες Σποράδες (που αποσπάστηκαν από την Αποστολική Επιτροπεία Ελλάδος).  Ο Ιεράρχης φέρει τον τίτλο: Αποστολικός Βικάριος Θεσσαλονίκης. 

Η Εκκλησιαστική Επαρχία ποιμαίνεται από Αποστολικό Τοποτηρητή, ο οποίος έως το 1970 ήταν ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος των εν Αθήναις Καθολικών και από το 1992 ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας, Ζακύνθου-Κεφαλληνίας. 

Προστάτης Εκκλησιαστικής Επαρχίας

Ο Απόστολος Παύλος

Η Πανήγυρη στις 25 Ιανουαρίου (μεταστροφή του Αγίου Παύλου)

Ταυτότητα του Βικαριάτου

Έτος Ιδρύσεως:     1926
Επωνυμία:                «Αποστολικό Βικαριάτο Θεσσαλονίκης της Καθολικής Εκκλησίας
Θρησκευτικό Νομικό Πρόσωπο» [Ν. 4301/14 (Φ.Ε.Κ. Α’ 223/7.10.2014)]
Διεύθυνση:                Κολοκοτρώνη 19, ΤΚ  564 30 Σταυρούπολη – Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο:                 2310 654 256
Fax:                               2310 654 256
E-mail:                         vicariatumthess@otenet.gr