Blog

Ανακοινωθέν των εργασιών της φθινοπωρινής I.Συνόδου [15-11-13]

Ακολουθεί το Ανακοινωθέν της Γραμματείας της Ιεράς Συνόδου Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος για την ολοκλήρωση των εργασιών της Φθινοπωρινής Συνόδου.

 

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Από τις 12 μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου του έτους 2013 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στην Ιερά Μονή των Καπουκίνων Πατέρων, στους Αγίους Αναργύρους Αττικής,  η τακτική φθινοπωρινή Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος. 

Η Ιερά Σύνοδος στη διάρκεια των εργασιών της ασχολήθηκε με : 

α.- Την  αναδιοργάνωση των Συνοδικών Θεσμών με σκοπό να γίνουν ακόμη πιο αποτελεσματικοί στελεχώνοντάς τους και με νέα πρόσωπα. 

β.- Τις διαπιστώσεις-προτάσεις των εφημερίων που προέκυψαν από την τελευταία Συνάντηση Ιεραρχίας Εφημερίων που έγινε στη Σύρο από τις 21- 23 Μαίου 2013.

Ζητήθηκε από κάθε Ιεράρχη να ασχοληθεί  με το Πρεσβυτέριό του  με τις ίδιες αυτές διαπιστώσεις – προτάσεις, αναζητώντας πρακτικές και εφικτές απαντήσεις προσαρμοσμένες στις τοπικές  τους Εκκλησίες

Όσον αφορά τις προτάσεις που αφορούν όλη την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα, η Ιερά Σύνοδος, όπως αποδείχτηκε, έχει  δώσει απαντήσεις με την έκδοση του Εγκολπίου του Εφημερίου το οποίο και παρέδωσε στους εφημερίους το Μάιο του 2013. 

γ.- Την έγκριση και αποστολή απαντήσεως στην επιστολή του  Εκλαμπροτάτου Καρδιναλίου κ. Reinhart Marx, Αρχιεπισκόπου von Munchen και Freising, μέλους του οκταμελούς Συμβουλίου που όρισε ο Άγιος Πατέρας Πάπας  Φραγκίσκος με σκοπό την ανανέωση των θεσμών της Κεντρικής Διοίκησης της Καθολικής Εκκλησίας και την από κοινού μελέτη άλλων θεμάτων που απασχολούν την Εκκλησία σήμερα.

Με την επιστολή του αυτή ο Εκλαμπρότατος Καρδινάλιος ζητά τη γνώμη των τοπικών Συνόδων Ιεραρχίας της Ευρώπης σε θέματα που μπορούν να βοηθήσουν το έργο του νέου αυτού συμβουλευτικού οργάνου προς τον Άγιο Πατέρα. 

δ.- Την προώθηση του ειδικού ερωτηματολογίου που αφορά το θέμα της έκτακτης Συνόδου των Επισκόπων που θα γίνει με την Προεδρία του Πάπα Φραγκίσκου τον Οκτώβριο του έτους 2014 στη Ρώμη με θέμα: «ποιμαντικές προκλήσεις της οικογένειας στα πλαίσια του ευαγγελισμού». 

ε. Την οικονομική κατάσταση της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα και διαπίστωσε για μια φορά ακόμα  πόσο οι αβάστακτοι αυτοί φόροι καθιστούν δύσκολο μέχρι αδύνατο το ποιμαντικό, κοινωνικο-φιλανθρωπικό έργο της και την εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης του Κλήρου της.

Εξέφρασε ακόμη μια φορά τη λύπη της διότι τοπικές Εκκλησίες αναγκάζονται να κλείσουν  φιλανθρωπικά  ιδρύματα, αδυνατώντας να πληρώσουν το προσωπικό και να καλύψουν τα ελλείμματα που παρουσιάζονται στη λειτουργία τους.

Για όλα αυτά έστειλε επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα και την κοινοποίησε στον Πρόεδρο της Κυβερνήσεως κ. Αντώνιο Σαμαρά, ζητώντας  τους  να αντιληφθούν  και να διορθώσουν την αδικία που γίνεται σε βάρος της Καθολικής Εκκλησίας. 

στ.- Την διεξαγωγή εράνου σε όλες τις Καθολικές Ενορίες της Ελλάδος και παρά τις τόσες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, ως Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα, να συμπαρασταθούμε στους αδελφούς μας στις μακρινές Φιλιππίνες που επλήγησαν από τον ισχυρό και  θανατηφόρο τυφώνα. 

Ο έρανος αγάπης ορίστηκε να γίνει την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, Εορτή του Χριστού Βασιλέα και ημέρα της επίσημης λήξης του έτους της πίστεως..

Προς το σκοπό αυτό ήδη στάλθηκε από την  Ιερά Σύνοδο επιστολή σε όλες τις Καθολικές ενορίες της Ελλάδος. 

    Η Ιερά Σύνοδος στη διάρκεια των εργασιών της δέχτηκε σε συνεργασία: 

    α.- Τον Αποστολικό Νούντσιο, Σεβασμιότατο κ. Edward Joseph ADAMS, ο οποίος συνοδευόταν από τον Σύμβουλο της Αποστολικής Νουντσιατούρας Παν/τατο π. Μάρκο  Kadima.

    Ο Αποστολικός Νούντσιος εξέτασε με τους Ιεράρχες θέματα που αφορούν την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα και αντάλλαξε  απόψεις πάνω  σε θέματα ποιμαντικά και νομικά κοινού  ενδιαφέροντος. 

β.- Δέχτηκε εκπροσώπους της Κάριτας Ελλάς, της Διεθνούς, της Ευρωπαϊκής και της Κάριτας Ιταλίας και ενημέρωσαν τη Σύνοδο για συγκεκριμένους τρόπους συνεργασίας. 

γ.- Ενημερώθηκε για τα πεπραγμένα των τελευταίων ετών της Συνοδικής Επιτροπής Δικαιοσύνη και Ειρήνη και  για το σημαντικό γεγονός που θα γίνει στην Ελλάδα το έτος 2014  και αφορά την  ετήσια  Συνάντηση των Γενικών Γραμματέων των Επιτροπών  «Δικαιοσύνη και Ειρήνη» της Ευρώπης. 

Επειδή έληξε η τριετής θητεία του Προέδρου και του Γραμματέα της Ιεράς Συνόδου έγιναν εκλογές και επανεξελέγησαν: 

 Πρόεδρος: ο Σεβασμιότατος Επίσκοπος Σύρου, Θήρας και Αποστολικός Τοποτηρητής της Καθολικής Επισκοπής Κρήτης, Πατέρας Φραγκίσκος

και

Γραμματέας: ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου- Μυκόνου και Αποστολικός Τοποτηρητής της Καθολικής Επισκοπής Χίου, Πατέρας Νικόλαος 

 Η Ιερά Σύνοδος εξέτασε  όλα τα άλλα θέματα που προέβλεπε η ημερήσια διάταξη των εργασιών της και αποφάσισε να πραγματοποιήσει την τακτική εαρινή Σύνοδό της στην Αθήνα  από 27 έως και 30  Μαΐου 2014. 

                                                        Αθήνα 15/11/2013

ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

 

Προηγούμενο Άρθρο

Συνοδική Επιτροπή για την Οικογένεια: Η οικογένεια προηγείται και θεμελιώνει το Κράτος [2013]

Επόμενο Άρθρο

Επιστολή προς την Εκκλησία για τον παγκόσμιο αγώνα ενάντια στη φτώχεια

You might be interested in …

Ανακοινωθέν για την ολοκλήρωση των εργασιών της Ιεράς Συνόδου Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ Από τις 12 έως και τις 13 Νοεμβρίου 2019 έγιναν στην Αθήνα, στην Ιερά Μονή των Καπουκίνων Πατέρων, στους Αγίους Αναργύρους Αττικής, οι εργασίες της τακτικής  Συνόδου της […]

Δήλωση της Ι. Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος αναφορικά με τη νομοθετική πρωτοβουλία που αφορά τον γάμο για ομόφυλα ζευγάρια

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Αρ. Πρωτ.: 5593/2024 Σύρος, 12 Ιανουαρίου 2024 Δ Η Λ Ω Σ Η ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΓΑΜΟ ΓΙΑ […]