Blog

Ανακοινωθέν της Γραμματείας της Ι. Συνόδου Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος για τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Όπως καλά γνωρίζετε από την Κυριακή 7/6/2020 άρχισε μια νέα περίοδος με συγκεκριμένες και βελτιωμένες οδηγίες  της πολιτείας για τον τρόπο συμμετοχής των πιστών στη Θεία Λατρεία, που δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει. Εχουμε ανοικτούς τους Ναούς και με τους πιστούς παρόντες, αλλά με προϋποθέσεις τις υγειονομικές διατάξεις, τις οποίες και σας συμβουλεύουμε να τηρείτε για την προστασία όλων.

Αυτή τη στιγμή φαίνεται πως, επειδή «όλα πήγαιναν καλά», έχουμε ανακτήσει το θάρρος μας και συχνά  φερόμαστε σαν να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού. Οι οδηγίες  δεν τηρούνται από όλους με την ίδια σχολαστικότητα.

Δυστυχώς αυτή η συμπεριφορά, μαζί με το άνοιγμα των συνόρων της χώρας μεταβάλλουν τα καλά δεδομένα και αυξάνουν τον αριθμό των κρουσμάτων με εισερχόμενα αλλά και εγχώρια κρούσματα.

Σας υπενθυμίζουμε τις διατάξεις που είχε ήδη ορίζει η Πολιτεία και σας προτείναμε και εμείς ως Ιεραρχία. Η αυστηρή τήρηση αυτών των κανόνων υγιεινής είναι αναγκαία, κυρίως κατ’ αυτή την περίοδο όπου στις εκκλησίες μας συχνάζουν για να εκκλησιαστούν και  αδέλφια μας τουρίστες.

Σας συμβουλεύουμε λοιπόν να τηρείτε τις παρακάτω οδηγίες μας κατά τη συμμετοχή σας στη Θεία Λατρεία:

01. Τόσο στο εσωτερικό του Ναού, όσο στο προαύλιό του, διατηρούνται οι αποστάσεις του ενός μέτρου και πενήντα εκατοστών (1,50). 

02. Ο αριθμός των εισερχομένων στο Ναό πρέπει να είναι ελεγχόμενος και να αντιστοιχεί ένα άτομο ανά 5 τετραγωνικά. Ναός μεγαλύτερος από 500 τμ δέχεται στο εσωτερικό του μόνο μέχρι 100 πιστούς. 

03.-  Καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής στον χώρο λατρείας συνιστάται η χρήση προστατευτικής υφασμάτινης μάσκας από τους εισερχόμενους. Για την εξυπηρέτησή τους πρέπει, σε εμφανές σημείο κάθε χώρου λατρείας, να έχει ληφθεί πρόνοια για τον αναγκαίο εξοπλισμό υγιεινής (χαρτομάντιλα ή χάρτινες πετσέτες κ.λπ.).

03.- Με ευθύνη, του κατά νόμον υπεύθυνου θρησκευτικού λειτουργού, εφαρμόζεται σύστημα ελεγχόμενης εισόδου προσώπων στο χώρο λατρείας, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Ο οριζόμενος από τον εφημέριο για τον έλεγχο εισόδου των πιστών φορά και αυτός , υποχρεωτικά , προστατευτική μάσκα.

04.- Ο φυσικός αερισμός των χώρων λατρείας είναι υποχρεωτικός καθ’ όλη την διάρκεια λειτουργίας τους και εξασφαλίζεται με ανοικτές πόρτες και παράθυρα.

05.- Ο Λειτουργός, πριν τη μετάδοση της Θείας Κοινωνίας υποχρεωτικά πλένει τα χέρια του με το  ειδικό  απολυμαντικό υγρό και κατά τη μετάδοσή Της φορά υποχρεωτικά προστατευτική μάσκα.

06.- ΄Οσον αφορά τα πανηγύρια των Παρεκκλησίων και εξωκκλησίων απαγορεύονται, διότι δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν οι οδηγίες  που εξασφαλίζουν τις αποστάσεις  όσο καλή θέληση κι αν υπάρχει.

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές,

τηρήστε αυτές τις οδηγίες  μας και να είστε βέβαιοι και βέβαιες ότι θα είναι για το καλό πρώτα το δικό σας και έπειτα όλων των άλλων.

Σας ευχαριστούμε για τη μέχρι τώρα υποδειγματική τήρηση των οδηγιών της πολιτείας και της Εκκλησίας και σας ευχόμαστε ένα καλό καλοκαίρι, με πολλούς επισκέπτες στην Πατρίδα μας, τους οποίους η Εκκλησία μας πάντοτε τους υποδέχεται με χαρά,  διότι για μας ο τουρισμός δεν είναι βιομηχανία αλλά φιλοξενία.

Τήνος   24 Ιουλίου 2020

Από τη Γραμματεία της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενο Άρθρο

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος -Γραμματεία Ανακοινωθέν

Επόμενο Άρθρο

Συλλυπητήρια και ευχητήρια Επιστολή της Ι.Σ.Κ.Ι.Ε. προς τον πενθούντα και τραυματισμένο λαό του Λιβάνου

You might be interested in …

Έρανος Αγάπης για τους σεισμοπαθείς της Αλβανίας

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Αρ. Πρωτ.                                                                 Αθήνα 28/11/2019 ΕΡΑΝΟΣ ΑΓΑΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΕΙΣ  ΤHΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ Η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας  της Ελλάδος, συμμετέχει στο πένθος, τη θλίψη και τον πόνο των αδελφών […]

ΙΣΚΙΕ: Προσευχή για την Μοσούλη [2014]

Ιερά Σύνοδος  της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος           Προς το ευσεβές Πλήρωμα της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος  Προσφιλείς Αδελφοί και Αδελφές, Αυτές τις ημέρες που η ανθρωπότητα παρακολουθεί εντυπωσιασμένη όσα συμβαίνουν στην πολύπαθη Μέση Ανατολή, η […]

Ανακοινωθέν για την ολοκλήρωση των εργασιών της Ιεράς Συνόδου Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ Την Κυριακή 23 Μαΐου 2021, στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου στην Ξινάρα της Τήνου, τελέστηκε η επισκοπική χειροτονία του νέου Αρχιεπισκόπου Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Αποστολικού Τοποτηρητή  της […]