Blog

Ανακοινωθέν για την ολοκλήρωση των εργασιών της Ιεράς Συνόδου Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

Ιερά Σύνοδος

Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδας

Γραμματεία

Ανακοινωθέν

Από τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022 ως και την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της τακτικής Φθινοπωρινής Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδας, στην Αθήνα, στην Ιερά Μονή των Πατέρων Καπουκίνων.

Οι εργασίες άρχισαν με την τέλεση πολυαρχιερατικής θείας Λειτουργίας στον Ενοριακό και Μοναστηριακό Ναό του Αγίου Φραγκίσκου.

Το κύριο θέμα που μελέτησε η Ιερά Σύνοδος ήταν: «Η ποιμαντική μεταστροφή της ενοριακής κοινότητας στην υπηρεσία της αποστολής της Εκκλησίας να ευαγγελίζεται», σε συνδυασμό με τις προτάσεις που προέκυψαν από τη διαβούλευση μεταξύ Εφημερίων και Επισκόπων τον περασμένο Μάιο.

Η Ιερά Σύνοδος μελέτησε το θέμα με τη βοήθεια ειδικής εισηγήσεως του Σεβ/τατου Σεβαστιανού Ροσσολάτου, Αρχιεπισκόπου πρώην Καθολικών Αθηνών, και συζήτησε προτάσεις για την υλοποίηση της ποιμαντικής μεταστροφής. Η Εκκλησία αισθάνεται σήμερα την ανάγκη να εφαρμόσουμε μια ποιμαντική με ιεραποστολική κατεύθυνση, έτσι ώστε οι βαπτισμένοι να κατηχούνται σε όλες τις ηλικίες και υπαρξιακές καταστάσεις για να γνωρίσουν και να βιώνουν το Ευαγγέλιο της σωτηρίας. Πράγματι, το υποκείμενο της ιεραποστολής της Εκκλησίας είναι όλη η ενοριακή κοινότητα και όχι μόνο ο εφημέριος. Γι’ αυτό, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε τη συστηματοποίηση της επιμόρφωσης του Κλήρου και των Κατηχητών, την κατήχηση όλων των ηλικιών και την καλλιέργεια της βιωματικής πίστης στον Ιησού Χριστό.

Η Ιεράς Σύνοδος επίσης:

  1. Συνεργάστηκε με τον Σεβασμιότατο Savio Hon Tai Fai, Αποστολικό Νούντσιο στην Ελλάδα, τον οποίο ευχαρίστησε για την πενταετή υπηρεσία του στην Ελλάδα και τον αποχαιρέτησε καθώς μετατέθηκε από την Αγία Έδρα στη Μάλτα.
  2. Συναντήθηκε με το Νομικό Συμβούλιο της Ιεραρχίας και ενημερώθηκε για θέματα που την αφορούν.
  3. Ενέκρινε το Καταστατικό του Νομικού Συμβουλίου και το έθεσε σε ισχύ. Διόρισε Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου τον Σεβ/τατο Δημήτριο Σαλάχα.
  4. Συναντήθηκε με τον π. Μάρκο Φώσκολο και συζήτησαν για την πρόοδο της μετάφρασης της Καινής Διαθήκης και για τη δημιουργία Ινστιτούτου Επιμόρφωσης Λαϊκών.
  5. Συνεργάστηκε με τον Διευθυντή του Γραφείου Τύπου κ. Σεβαστιανό Ρούσσο.
  6. Μελέτησε το «κείμενο εργασίας για το ανά ήπειρο στάδιο της διαβούλευσης» σχετικά με την Σύνοδο των Επισκόπων του 2023.
  7. Συζήτησε για την εκπροσώπηση της Ιεραρχίας μας σε συνέδρια στο εξωτερικό.
  8. Καθόρισε την απόδοση στα ελληνικά του ονόματος των θεσμών που ορίζονται από το Διάταγμα του Πάπα Φραγκίσκου «Κηρύξτε το Ευαγγέλιο».
  9. Καθόρισε τη διαδικασία εκποίησης ακινήτων σύμφωνα με το Κανονικό Δίκαιο.
  10. Συνεργάστηκε με τον Πρόεδρο του ΣΚΕΚΕ (Συνδέσμου Καθολικού Εφημεριακού Κλήρου Ελλάδος), π. Ιωάννη Βαρθαλίτη για κοινά θέματα.
  11. Εξέλεξε τον Σεβ/τατο Γεώργιο Αλτουβά, Αρχιεπίσκοπο Κερκύρας και Αποστολικό Τοποτηρητή του Βικαριάτου της Θεσσαλονίκης, ως εκπρόσωπο της Ιεράς Συνόδου στη Σύνοδο των Επισκόπων στη Ρώμη τον Οκτώβριο του 2023.
  12. Συνεργάστηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο της Κάριτας Ελλάς για το φιλανθρωπικό έργο της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα.

Η Ιερά Σύνοδος, αφού ολοκλήρωσε τη συζήτηση των θεμάτων που προέβλεπε η Ημερήσια Διάταξη, καθόρισε την επόμενη σύνοδό της στις 27 ως 30 Απριλίου 2023 στην Αθήνα με θέμα τη μελέτη του εγγράφου «Οδηγός για την Κατήχηση» καθώς και την συνάντηση Εφημερίων Ιεραρχίας από τις 25 ως τις 27 Απριλίου 2023 με θέμα «Εφημέριοι, διάκονοι και Συνοδικότητα».

11 Νοεμβρίου 2022

ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Προηγούμενο Άρθρο

Ανακοινωθέν για την ολοκλήρωση των εργασιών της Ιεράς Συνόδου Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

Επόμενο Άρθρο

Ανακοινωθέν της Εαρινής Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

You might be interested in …

Ανακοινωθέν για την Αργία της Κυριακής [08-01-13]

Ιερά Σύνοδος   Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος    Πρωτ. 4442/13  Άνω Σύρος, 8 Ιανουαρίου 2013    ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ  Το τελευταίο διάστημα συζητείται ευρέως η πιθανότητα να καταργηθεί ή τουλάχιστο να μειωθεί αισθητά η αργία της Κυριακής.  Η Ιερά […]

Ανακοινωθέν για την ολοκλήρωση των εργασιών της Ιεράς Συνόδου Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ Από την Τρίτη 17 έως και την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019, με την τέλεση πολυαρχιερατικού συλλείτουργου στο Ναό του Αγίου Φραγκίσκου των Σεβαστών Πατέρων Καπουκίνων στους Αγίους Αναργύρους […]