Blog

Ανακοινωθέν για την ολοκλήρωση των εργασιών της Ιεράς Συνόδου Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Την Κυριακή 23 Μαΐου 2021, στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου στην Ξινάρα της Τήνου, τελέστηκε η επισκοπική χειροτονία του νέου Αρχιεπισκόπου Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Αποστολικού Τοποτηρητή  της Καθολικής Επισκοπής Χίου-Λέσβου-Σάμου, Σεβασμιωτάτου π. Ιωσήφ Πρίντεζη, με την παρουσία όλων σχεδόν των μελών της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος.

Με αφορμή το σημαντικό αυτό εκκλησιαστικό γεγονός είχε προγραμματιστεί να γίνουν στην Τήνο και οι εργασίες της τακτικής εαρινής Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος.

Οι εργασίες άρχισαν το πρωί της Δευτέρας 24 Μαΐου και ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης 27 Μαΐου 2021. Καθημερινά ετελείτο Ιερό Συλλείτουργο στον  Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου στην οποία κάθε μέρα προΐστατο ένα μέλος της Ιεράς Συνόδου και συμμετείχαν  πιστοί από διάφορες ενορίες του νησιού της Τήνου.

Η Ιερά Σύνοδος:

1.- Μελέτησε το κύριο θέμα: «Προς μια ποιμαντική μεταστροφή της ενοριακής κοινότητας στην υπηρεσία της αποστολής της Εκκλησίας να ευαγγελίζεται». Θέμα το οποίο, μετά από επιθυμία του Αγίου Πατέρα, του Πάπα Φραγκίσκου, μελετάται από τις Καθολικές Συνόδους όλων των Ιεραρχιών του κόσμου. Η μελέτη του θέματος έγινε με τη βοήθεια εμπεριστατωμένης εισήγησης, που παρουσίασε ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου, Σεβασμιότατος π. Σεβαστιανός.

Η εισήγηση αυτή απετέλεσε τη βάση ενός εκτεταμένου διαλόγου μεταξύ των μελών της Ιεράς Συνόδου με απώτερο σκοπό να φθάσει σε πρωτοβουλίες , που θα βοηθήσουν την ενοριακή κοινότητα να αντιληφθεί ακόμη περισσότερο, ότι  η αποστολή της δεν είναι μόνο να διατηρήσει την πίστη των μελών της, αλλά και να συνειδητοποιήσει ότι είναι μία κοινότητα πίστης, η οποία δεν πρέπει να παραμείνει κλειστή στον εαυτό της, αλλά και να  εκπληρώνει το ιεραποστολικό της έργο προς τα έσω και  προς τα έξω.

Η μελέτη του θέματος θα συνεχιστεί και κατά την τακτική  φθινοπωρινή Σύνοδο της Ιεραρχίας.

Για το λόγο αυτό η Ιερά Σύνοδος ζήτησε από κάθε Ιεράρχη να συνεργαστεί με  τον Ιερό Κλήρο και με θεσμούς της Εκκλησιαστικής του Επαρχίας.

2.- Ασχολήθηκε με το θέμα  της Συνόδου των Επισκόπων του έτους 2023 «Για μια συνοδική Εκκλησία: κοινωνία, συμμετοχή και ιεραποστολή».

3.- Εξέτασε το θέμα της προστασίας των ανηλίκων και των ευάλωτων προσώπων. Παρόλο που στην Καθολική Εκκλησία στην  Ελλάδα παρατηρείται  σεβασμός  και προστασία των προσώπων αυτών, η Ιερά Σύνοδος επιθυμεί να συμβάλει στην πρόληψη  και αντιμετώπιση ενδεχομένως  μελλοντικών θλιβερών περιστατικών.

Η μελέτη του θέματος έγινε με τη βοήθεια εκτεταμένης εισήγησης που παρουσίασε ο Έξαρχος των Αρμενίων Καθολικών στην Ελλάδα Πανοσιολογιότατος π. Ιωσήφ Bezazian.

4.-Εξέτασε τρόπους εορτασμού και βίωσης του έτους του Αγίου Ιωσήφ και της οικογένειας.

Ο Σεβασμιότατος Γραμματέας της Συνόδου παρουσίασε εισήγηση στο θέμα όπως επίσης και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες  που έχουν ληφθεί στην τοπική Εκκλησία της Τήνου, ώστε το έτος αυτό να μην περιοριστεί σε κάποιες δραστηριότητες, οι οποίες θα προγραμματιστούν στη διάρκεια αυτού του έτους, αλλά  αυτό το έτος να αποτελέσει το έναυσμα για πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν:

 -την αύξηση της ευλάβειας προς τον Άγιο Ιωσήφ, τον άγιο με την καρδιά ενός πατέρα και  επίσης  θα αποδείξουν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Εκκλησίας και

 -την εξασφάλιση μιας πνευματικής συνοδοιπορία των νεονύμφων ως απαραίτητο συμπλήρωμα της προετοιμασίας των μελλονύμφων που ήδη εξασφαλίζεται σε ικανοποιητικό βαθμό. 

5.- Η Ιερά Σύνοδος, μετά από την παραίτηση που της υπέβαλε ο επί  42 χρόνια Γενικός Γραμματέας Σεβασμιότατος π. Νικόλαος Πρίντεζης, Αρχιεπίσκοπος πρώην Νάξου-Τήνου, εξέλεξε ως νέο Γραμματέα της τον Αρχιεπίσκοπο Νάξου-Τήνου Σεβασμιότατο π. Ιωσήφ Πρίντεζη, ο οποίος και θα αναλάβει τα καθήκοντά του σε ένα χρόνο, ώστε να του δοθεί η δυνατότητα να ενημερωθεί και για τα νέα αυτά καθήκοντά από τον απερχόμενο Γραμματέα, ο οποίος και παρακλήθηκε να παραμείνει στη θέση του για το χρονικό αυτό διάστημα.

6.-Προχώρησε  στην αναδιοργάνωση Συνοδικών Επιτροπών με την άμεση εκλογή νέων Προέδρων σε μερικές από αυτές, όπως είναι η Συνοδική Επιτροπή για την Κατήχηση και τον Ευαγγελισμό, της οποίας πρόεδρος εκλέχτηκε ο Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας, Σεβασμιότατος π. Γεώργιος Αλτουβάς, και της Συνοδικής Επιτροπής διεκκλησιαστικών σχέσεων πρόεδρος της οποίας εκλέχτηκε ο Έξαρχος Αρμενίων Καθολικών Ελλάδος. Πανοσιολογιότατος π. Ιωσήφ Bezazian. Επίσης πρότεινε ιερείς και λαϊκά μέλη της Εκκλησίας τα οποία θα κληθούν να στελεχώσουν τις Συνοδικές Επιτροπές.

7.- Έγινε παρουσίαση του περιεχομένου του πρόσφατου παπικού Ιδιόβουλου “Antiquum Ministerium” το οποίο  αφορά  τη “Θεσμοθέτηση του διακονήματος του Κατηχητή”.

Τονίζεται η ανάγκη της Εκκλησίας να ευαγγελίζεται διαρκώς, κάτι που απαιτεί μια αυθεντική συνάντηση με τις νέες γενεές, με τη χρήση νέων μεθόδων και εργαλείων. Ο Κατηχητής καλείται να προσελκύει τους κατηχούμενους  στο Χριστό με ενθουσιασμό. Χρειάζεται να αναδειχτούν γνήσιοι κατηχητές με αληθινά χριστιανικό βίωμα. Ο Κατηχητής δίνει μαρτυρία πίστεως, είναι διδάσκαλος και παιδαγωγός  στο όνομα της Εκκλησίας. Είναι ένα διακόνημα που μόνο μέσω της προσευχής, της μελέτης και της άμεσης συμμετοχής στη ζωή της εκκλησιαστικής κοινότητας μπορεί να αναπτυχθεί με συνέπεια και υπευθυνότητα.

8.-Συνεργάστηκε  με τον Αποστολικό Νούντσιο στην Ελλάδα, Σεβασμιότατο π. Savio Hon Tai Fai για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος

Αφού ολοκλήρωσε τη μελέτη των θεμάτων που προέβλεπε η ημερήσια διάταξη των εργασιών της Συνόδου, απεφάσισε να πραγματοποιήσει την τακτική φθινοπωρινή Σύνοδο στην Αθήνα από τις 16 έως 19 Νοεμβρίου 2021 και να μελετήσει τις «Προτάσεις των τοπικών Εκκλησιών για την ποιμαντική μεταστροφή της ενοριακής κοινότητας και την προετοιμασία για τη Σύνοδο των Επισκόπων στη Ρώμη που θα εξετάσει το  θέμα: Για μια συνοδική Εκκλησία: κοινωνία, συμμετοχή και ιεραποστολή».

Τήνος 27 Μαΐου 2021

Από τη Γραμματεία της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενο Άρθρο

Μήνυμα της Ιεράς Συνόδου Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος για το Έτος της Οικογένειας

Επόμενο Άρθρο

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της έκτακτης μονοήμερης Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος

You might be interested in …

Τακτική Φθινοπωρινή Σύνοδος της Ιεραρχίας

Από τη Τρίτη το πρωί έως και την Παρασκευή βράδυ, 17- Δεκεμβρίου 2019, θα πραγματοποιηθούν στην  Αθήνα στην Ιερά Μονή των Σεβαστών Καπουκίνων Πατέρων στους Αγίους Αναργύρους Αττικής, οι εργασίες της τακτικής φθινοπωρινής Συνόδου της […]