Blog

Συλλυπητήρια της Ιεράς Συνόδου Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

Συλλυπητήρια Ιεράς Συνόδου Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

31/1/2008

 

Ιερά Σύνοδος
Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

Αριθμ. Πρωτ, 3847/08
Άνω Σύρος, 28 Ιανουαρίου 2008

Προς την Ιερά Σύνοδο
Της Εκκλησίας της Ελλάδος
Ιωάννου Γενναδίου, 14
115 21 ΑΘΗΝΑ

 

Σεβασμιότατοι Αδελφοί,

η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος συμμετέχει στο πένθος της αδελφής Ορθόδοξης Εκκλησίας για την κοίμηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Κυρού Χριστοδούλου. Εκφράζει δε στον Προεδρεύοντα Μητροπολίτη κ. Σεραφείμ, και σε όλα τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου την χαρμολύπη της και την διαβεβαίωση ότι προσεύχεται όπως ο Κύριος κατατάξει αυτόν «εν σκηναίς δικαίων».

Η κοίμηση του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου αποτελεί μεγάλη απώλεια για την Εκκλησία της Ελλάδος. Ο Μακαριστός υπήρξε μεγάλη μορφή όχι μόνο Ιεράρχου, αλλά και Ποιμενάρχου, που έβγαλε την Εκκλησία της Ελλάδος από την σιωπή, της έδωσε φωνή και την άνοιξε προς την κοινωνία.

Κάποτε ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος είχε πει: «το άτομο μου άλλοι το κατηγορούν και άλλοι το υμνολογούν», χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του «σημείον αντιλεγόμενον». Πράγματι, συχνά παρεξηγήθηκε ο λόγος του και η δράση του. Η παρεξήγηση αυτή προερχόταν όμως από εκείνους που έχουν μία εσφαλμένη αντίληψη περί Εκκλησίας οι οποίοι νομίζουν ότι η Εκκλησία πρέπει να παραμένει κλεισμένη στο ναό και να προσεύχεται.

Βεβαίως η Εκκλησία αντλεί τη δύναμη της με την προσευχή για να μπορεί να είναι προζύμι που να ζυμώνει όλο το φύραμα. Να ζυμώνει με το πνεύμα του Ευαγγελίου όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ζωής, ακόμη και την πολιτική πτυχή, διότι και η πολιτική πρέπει να εμπνέεται από τις αρχές και το πνεύμα του Ευαγγελίου.

Αυτή ήταν η επιδίωξη του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Για μια τέτοια Εκκλησία εργάστηκε όλη τη ζωή του. Το μαρτυρούν τα έργα του, η εν γένει δράση του και ο δυνατός λόγος του. Το μαρτυρεί ακόμη το τελευταίο κήρυγμα του το οποίο δεν κήρυξε με λόγια αλλά με την υποδειγματική στάση του με την οποία αποδέχθηκε την ασθένειά του και υποτάχθηκε στο ανεξιχνίαστο θέλημα του Αγίου Θεού με χριστιανική προσκαρτερία και δύναμη πίστεως.

Ευχόμαστε ο διάδοχος του να συνεχίσει την πορεία της Εκκλησίας της Ελλάδος που ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος χάραξε για να αποδειχτεί άξιος και ικανός διάδοχος ενός τόσο μεγάλου Ποιμενάρχου.

Αιωνία του η μνήμη.


Για την Ιερά Σύνοδο της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος
+Φραγκίσκος

Καθολικός Επίσκοπος Σύρου, Θήρας, Κρήτης
Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

Προηγούμενο Άρθρο

Ευχητήρια επιστολή στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, κ. Χριστόδουλο

Επόμενο Άρθρο

Συγχαρητήρια επιστολή της Ι. Συνόδου Καθ. Ιεραρχίας Ελλάδος προς τον Μακαριώτατον κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΝ

You might be interested in …

Επιστολή της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος, για συμπαράσταση στον Ουκρανικό λαο

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Αριθ. Πρωτ.  5477/22                                                                              Σύρος, 8 Μαρτίου 2022 Προς το πλήρωμα της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα Αγαπητοί και αγαπητές μας, Ο πόλεμος που πριν λίγες μέρες ξέσπασε στην Ουκρανία, και […]

Η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος, απευθύνει έκκληση στους εμπλεκομένους θεσμούς για την εξεύρεση λύσης

Επιστολή της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Με αυτήν απευθύνει έκκληση στους εμπλεκομένους θεσμούς για την εξεύρεση λύσης  δείχνοντας  την έμπρακτη […]

Επιστολή της Ιεραρχίας μας προς τους Νέους της Π.Η.Ν.

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας μας, προκειμένου να συμπαρασταθεί στους Νέους και τις Νέες που θα συμμετέχουν στην Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας στη Μαδρίτη της Ισπανίας, τους απέστειλε την παρακάτω επιστολή: ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ […]